dilluns, 20 de març del 2017

l'amnèsia -o no- del PSC

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha dit que demanarà que el PSOE recorri els pressupostos de la Generalitat davant del Tribunal Constitucional. Sé que la història no es repeteix, si no és per allò de la farsa que deia Marx, però no em puc estar de recordar que, al 1934, va ser la dreta política catalana –la Lliga- i la dreta agrària –l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre- els qui van instar el govern espanyol a recórrer la llei de contractes de conreu.

Aquell moviment –anar a Madrid a recórrer una llei catalana- va ferir de mort el prestigi catalanista de la Lliga, i va deixar un senyal que va perdurar en el temps. Va durar tant que el mateix PSC el va tenir en compte, l’any 1987, per a no recórrer la llei catalana que suprimia la Corporació Metropolitana de Barcelona, contra el parer, aleshores, de l’alcalde (i president de la CMB) Pasqual Maragall. Aleshores, el record de l’acció de la Lliga va pesar molt en la decisió del PSC, i així ho reconeix Raimon Obiols a les seves memòries.

Ara, pel que sembla, o no ho recorden, o els és igual. El que segur que ja no és igual és aquell PSC que, tot i les moltes mancances, i tot i el tacticisme, s’empassava una llei catalana que no compartia i, amb això, feia política catalana no subordinada.

Potser necessiten unes quantes classes d’història, ara.


(foto: manllevada de www.publico.es)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada