dilluns, 4 de maig del 2015

més sobre l'àrea metropolitana del Camp de Tarragona

Ara fa unes setmanes parlava de la nonada àrea metropolitana del Camp de Tarragona, i de la necessitat d’un millor coneixement d’aquesta realitat, encara poc coneguda i, no obstant això, discutida (ho podeu veure  aquí).

I fa poc, vaig tenir l’ocasió de visitar l’exposició que l’Àrea Metropolitana de Barcelona va muntar sobre els treballs de redacció del futur Pla director urbanístic que ha de substituir i renovar el veterà –i també sòlid i eficaç- Pla general metropolità del 1976. L’exposició ja està tancada, però en podeu veure molta informació aquí

Mentre visitava l’exposició i veia la immensa quantitat d’informació –impossible de digerir en una sola visita; sort que hi haurà els catàlegs!- pensava en la diferència abismal amb el nivell d’informació que tenim sobre el Camp de Tarragona. Clar que, a l’exposició, s’hi abocaven anys i anys –dècades- de treball de base fet, primer, a la Corporació metropolitana de Barcelona, i després a l’Àrea –de fet, una mancomunitat i dues àrees- que la va substituir, i ara novament l’AMB. Entre els treballs de Josep Serra, i els que feia –no sé si encara els fa- l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona, la base de coneixement de la realitat és sòlida, i permet fer propostes amb coneixement de causa.

I, és clar, el contrast amb el Camp de Tarragona... és depriment. Segur que hi ha informació, però és dispersa, inconnexa, amb metodologies no homologables, i, sobretot, sense cap lectura en clau metropolitana, que integri la informació, que la llegeixi com un tot a partir d’aquestes dinàmiques territorials complexes, i que n’extregui conclusions que permetin dissenyar polítiques públiques urbanes modernes, en lloc dels tòpics curts de mires que anem veient arreu, especialment en campanya electoral. 

Seria magnífic que els nous ajuntaments, i la corrua d’ens supramunicipals que tenim, es plantegessin sumar recursos –amb la URV, amb les Cambres de comerç, amb els agents socials- per fer aquesta tasca de documentació i informació, i fer-la amb serietat, anant més enllà de la simple recopilació d’estadístiques localitzades a la xarxa (puc jurar que hi ha treballs que es pretenen seriosos i no són més que això). Una tasca de documentació feta en clau metropolitana, per conèixer les dinàmiques complexes d’aquest territori i assumint que el tot és més que la suma de les parts, i amb l’esperança que la constatació de la realitat facilitarà la formulació de polítiques també metropolitanes (que no és el mateix que institucions metropolitanes, tot i que pot ser-ne, però com que no sé si seríem capaços de substituir i no de superposar, deixem-ho en polítiques). Tindrem aquesta sort?


(imatge extreta de la web de l’exposició) 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada