dimarts, 22 de maig del 2012

Organització territorial. 2

L’organització territorial és un sistema. Això vol dir que quan toquem una part, hem de tenir en compte  totes les parts, i el tot. I en aquest tema això vol dir els diversos nivells, les relacions entre ells, i tots els components de cada nivell.
A Catalunya, de nivells no en falten, però l’afirmació generalitzada que en sobren –igual que la també generalitzada que sobren ajuntaments- parteix, sovint, d’una idea molt estesa: que els nivells han de ser arreu i que han de ser homogenis. Aquest és un tic jacobí que ens hem de treure de sobre. No hem incorporat prou la possibilitat de l’assimetria, de l’adaptació de nivells i elements a realitats diferents. A cada element territorial, a cada necessitat territorial, la solució més adequada i la relació més  adequada amb la resta d’elements. Que no ha de ser idèntica a la d’altres realitats diferents.
Ara ha començat un debat –dit sigui amb molta generositat- sobre possibles fusions municipals, a rel d’aquesta idea que “sobren municipis”. Però aquest debat –i ho hauria de ser de veritat, un debat- s’hauria de completar amb més elements. Segons com funcionin –o fem funcionar- altres nivells, caldrà o no una mena o altra de fusió, o de modificació de la planta municipal. I segons com fem funcionar tots eles elements –en organització, funcions, finançament, etc- necessitarem o no un tipus o altre de nivell.
Per tant, cal contemplar-ho (que no vol dir modificar-ho) com un tot, per a no fer només pedaços que no solucionen gairebé res, si no és que encara ho compliquen més (exemple, la reforma de la LOCC del 2003; qui en vulgui saber més: http://www.pisunyer.org/publicaciones/punts16.pdf).
Haurem de parlar, doncs –en posts successius- de molts temes:
-       Planta. Quin mapa municipal, comarcal, i més enllà; a partir del que tenim, però també pensant en el que volem.
-       Representativitat a cada element. Control democràtic, formes de representació i a qui representen.
-       Funcions. Quines, com. Diferenciar entre serveis de prestació obligatòria i  competències, entre gestió directa o indirecta. Quin concepte tenim de l’autonomia local.
-       Finançament. Per a fer què i com. Autonomia financera i responsabilitat fiscal.
En parlarem.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada